• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Καρκίνος πνεύμονα: Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζονται μήνες πριν από τη διάγνωση
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Ενώ σε άλλες μορφές καρκίνου όπως αυτόν του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη, έχει επιτευχθεί πρόοδος που έχει βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών, στον καρκίνο του πνεύμονα η θνησιμότητα δεν έχει αλλάξει.

Δυστυχώς οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι η επιβίωση των ασθενών στα 5 χρόνια από τη διάγνωση, είναι μόνο μεταξύ 5% και 10%.

Το ψηλό ποσοστό θανάτων που παρατηρείται στον καρκίνο του πνεύμονα, είναι κατά κύριο λόγο συνέπεια του γεγονότος ότι οι ασθενείς παρουσιάζονται στο γιατρό με σημαντική καθυστέρηση, όταν ήδη η νόσος έχει ξαπλωθεί τοπικά ή έχει κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Περίπου 85% των ασθενών, βρίσκονται στο στάδιο 3 ή 4 της νόσου όταν γίνεται η διάγνωση. Στα στάδια αυτά δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνει η πλήρης χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει προχωρήσει και μπορεί ο χειρούργος να αφαιρέσει πλήρως τον όγκο, οι πιθανότητες ίασης είναι πολύ ψηλές. Όμως σήμερα κατά γενικό κανόνα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, γεγονός που επιδεινώνει ουσιαστικά την πρόγνωση των ασθενών.

Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο καρκίνος του πνεύμονα δεν δημιουργεί συμπτώματα, εξελίσσεται αθόρυβα και μόνο όταν έχει πλέον επεκταθεί προκαλεί προβλήματα στον ασθενή που τον οδηγούν στο γιατρό.

Αυτή η αντίληψη τίθεται υπό αμφισβήτηση από γιατρούς του Σαουθάμπτον, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κλινική έρευνα σε 22 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με καρκίνο του πνεύμονα, προσπάθησαν να αναγνωρίσουν όλα τα κλινικά προβλήματα που παρουσίασαν οι ασθενείς προτού γίνει η διάγνωση.

Στην ουσία οι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς για πολλούς μήνες πριν από τη διάγνωση, είχαν νέα συμπτώματα σε σχέση με τη νόσο. Οποιοδήποτε και εάν ήταν το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, σχετικά συμπτώματα υπήρχαν για πολλούς μήνες πριν.

Τα συχνότερα συμπτώματα ήταν ο βήχας, ο πόνος σε μια περιοχή του θώρακα ή εντοπισμένος σε μία ή περισσότερες πλευρές, η κούραση, η αδυναμία και η απώλεια βάρους.

Οι ασθενείς δεν συσχέτιζαν τα εν λόγω συμπτώματα με την πιθανότητα να οφείλονταν σε καρκίνο του πνεύμονα.

Το αποτέλεσμα ήταν να καθυστερούν για πολλούς μήνες προτού ζητήσουν βοήθεια από το γιατρό τους.

Το συμπέρασμα των Άγγλων γιατρών είναι ότι εάν το πλατύ κοινό γνώριζε καλύτερα τα σημεία και συμπτώματα που συνοδεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τότε θα ήταν δυνατό σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση να γινόταν έγκαιρα. Όπως έχουμε δει έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, δηλαδή πριν ακόμη ξαπλώσει τοπικά και κάνει μεταστάσεις, σημαίνει σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ίασης.

Η γνώμη μας είναι ότι η εν λόγω εργασία, παρά το γεγονός ότι συμπεριέλαβε μικρό αριθμό ασθενών, προσθέτει αξιόλογες νέες πληροφορίες που είναι χρήσιμες στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι βέβαια αναγκαίο να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και από άλλες μεγαλύτερες έρευνες. Μάλιστα θα ήταν καλό εάν από τα σημεία και συμπτώματα που αρχίζουν μήνες πριν από τη διάγνωση, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να εγείρουν ταχύτερα την υποψία για καρκίνο.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν σημεία και συμπτώματα όπως επίμονος βήχας, πόνος στο θώρακα, κούραση, ανορεξία και απώλεια βάρους, επαναλαμβανόμενη πνευμονία, πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού, αιμόπτυση, πρέπει να ζητείται το ταχύτερο βοήθεια από το γιατρό.

Άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του πνεύμονα όπως οι καπνιστές, πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί.  Είναι βέβαια καλύτερα να σταματήσουν το γρηγορότερο την καταστροφική τους συνήθεια αλλά παράλληλα να εξετάζονται άμεσα από το γιατρό τους σε περίπτωση που παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα από τα πιο πάνω συμπτώματα.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος πνεύμονα

    Πρόληψη
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Is late diagnosis of lung cancer inevitable? Interview study of patients’ recollections of symptoms before diagnosis, Thorax, 2005;60:268-269, Απρίλιος 2005.

    Symptoms and the early diagnosis of lung cancer, Thorax, 2005;60:314-319, Απρίλιος 2005.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault