• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο και εκδήλωσης μεταστάσεων καρκίνου

Η απόφαση για καθημερινή λήψη ασπιρίνης πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από συμβουλή γιατρού.
Η ασπιρίνη όταν λαμβάνεται καθημερινά σε μικρή δόση μπορεί να είναι σε θέση να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη ή και ακόμη στη θεραπεία του καρκίνου.

Οι αντικαρκινικές δράσεις της ασπιρίνης έχουν αναδειχθεί σε πολλές έρευνες κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεν έχουν ακόμη γίνει συστάσεις για χορήγηση ασπιρίνης με στόχο την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου. Η συστηματική λήψη ασπιρίνης για οποιονδήποτε λόγο, εξαιτίας των επικίνδυνων παρενεργειών της, πρέπει να γίνεται μόνο με συμβουλή και παρακολούθηση από γιατρό.

Οι ειδικοί τονίζουν, ότι παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που συσσωρεύονται για τις δράσεις της ασπιρίνης εναντίον του καρκίνου, εντούτοις δεν έχουν ακόμη γίνει αποδεκτές ή εκδοθεί οδηγίες για συστηματική λήψη του φαρμάκου για πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου.    

Τα συμπεράσματα 3 ερευνών, που δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα το Μάρτιο του 2012, ενισχύουν ουσιαστικά τις αποδείξεις που τεκμηριώνουν την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης.

Στην πρώτη εργασία, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέλυσαν τα δεδομένα των ασθενών από 51 θεραπευτικές δοκιμές, οι οποίες συγκρίναν τα άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη με τα άτομα που δεν λάμβαναν ασπιρίνη.

Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης (λιγότερο από 300 χλγ) για 3 χρόνια οδηγούσε σε περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από οποιασδήποτε μορφής καρκίνο.

Σε μια δεύτερη έρευνα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης για την πρόληψη των μεταστάσεων του καρκίνου.

Βρήκαν ότι η λήψη ασπιρίνης στη δόση των 75 χλγ ή περισσότερο, για κατά μέσο όρο 6.5 χρόνια μείωνε τον κίνδυνο διάγνωσης μεταστατικού καρκίνου κατά 36%.

Η αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης στην πρόληψη των μεταστάσεων ήταν μεγαλύτερη, της τάξης του 46%, για τα αδενοκαρκινώματα. Τα αδενοκαρκινώματα είναι κοινή μορφή συμπαγούς καρκίνου, που μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλά όργανα, όπως το παχύ έντερο, ο πνεύμονας και ο προστάτης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς, που ήδη διαγνώστηκαν με μη μεταστατικό καρκίνο, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μείωνε τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταστάσεων. Η επίδραση αυτή της ασπιρίνης ήταν μεγαλύτερη σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η τρίτη έρευνα, εξέτασε πιο συγκεκριμένα τις επιδράσεις της ασπιρίνης στις μεταστάσεις των καρκίνων.

Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου και μεταστάσεων σε ασθενείς  με καρκίνο του παχέος εντέρου, του λαιμού, του στομαχιού, του χοληφόρου συστήματος και του μαστού.

Επισημαίνεται, ότι οι εργασίες που έτυχαν ανασκόπησης και ανάλυσης από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήσαν κυρίως παρατηρητικές έρευνες και τυχαιοποιημένες θεραπευτικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη για πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης κάθε μέρα, με ιατρική επίβλεψη, για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η προληπτική αυτή θεραπεία συστήνεται συνήθως όταν ο κίνδυνος της καρδιακής πάθησης του ασθενούς είναι μεγαλύτερος από τους κινδύνους των παρενεργειών της ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα.

Βλέπουμε ότι έχουμε τώρα σημαντικά νέα στοιχεία για την απόδειξη των αντικαρκινικών δράσεων της ασπιρίνης (πρόληψη και μεταστάσεις καρκίνου), ακόμη και σε μικρές δόσεις.

Η απόφαση για καθημερινή λήψη ασπιρίνης πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από συμβουλή γιατρού.

Η λήψη ασπιρίνης εμπεριέχει κινδύνους και μόνο ο γιατρός θα κρίνει, εάν για ένα συγκεκριμένο ασθενή, το όφελος μπορεί να είναι τέτοιο που να επιτρέπει τη χορήγησή της.

 

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος, γενικά

    Πρόληψη

    Φάρμακα
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Short-term effects of daily aspirin on cancer incidence, mortality, and non-vascular death: analysis of the time course of risks and benefits in 51 randomised controlled trials, The Lancet, 2012;doi:10.1016/S0140-6736(11)61720-0, early online publication, 21 Μαρτίου 2012.

    Effect of daily aspirin on risk of cancer metastasis: a study of incident cancers during randomised controlled trials , The Lancet, 2012;doi:10.1016/S0140-6736(12)60209-8, early online publication, 21 Μαρτίου 2012.

    Effects of regular aspirin on long-term cancer incidence and metastasis: a systematic comparison of evidence from observational studies versus randomised trials, The Lancet Oncology, 2012;doi:10.1016/S1470-2045(12)70112-2, 21 Μαρτίου 2012.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault