• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού και η χορτοφαγία

Γυναίκα στο χώρο εργασίας της
Η χορτοφαγία που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού.

Σε μια εποχή που ο καρκίνος παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν είτε να προωθούν τη γένεσή του είτε να είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη και καταστολή του.

Αναμφίβολα ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός. Είναι ήδη γνωστό και αποδεκτό ότι ορισμένα φαγητά βοηθούν στην εκδήλωση του καρκίνου ενώ άλλα έχουν προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου.

Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα σχεδόν 1 στους 3 καρκίνους θα μπορούσε να προληφθεί δια μέσου μιας υγιεινούς διατροφής.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αγγλία, μελετήθηκε το θέμα της χορτοφαγίας και της σχέσης της με την αιτιολογία και συχνότητα του καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε γυναίκες οι οποίες είχαν μεταναστεύσει στην Αγγλία από την Ινδία και την Ανατολική Ασία. Στις χώρες αυτές η παραδοσιακή διατροφή είναι χορτοφαγική και περιέχει κυρίως λαχανικά και όσπρια.

Μεταξύ των γυναικών που μετανάστευσαν ορισμένες διατήρησαν τον παραδοσιακό χορτοφαγικό τρόπο διατροφής ενώ άλλες υιοθέτησαν τις διατροφικές συνήθειες τη Δυτικής Ευρώπης που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση κρεάτων και τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 240 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 477 υγιείς γυναίκες.

Τα συμπεράσματά ήταν ότι οι γυναίκες που είχαν μεταναστεύσει από την Ινδία και την Ανατολική Ασία, και οι οποίες είχαν διατηρήσει τις χορτοφαγικές τους συνήθειες με άφθονα λαχανικά και όσπρια, παρουσίαζαν λιγότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας προέλευσης, οι οποίες όμως εγκατέλειψαν την παραδοσιακή διατροφή τους και έτρωγαν περισσότερο κρέας και ζωικής προέλευσης προϊόντα.

Τα ευρήματα αυτά ενώ υποστηρίζουν ότι η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, εντούτοις δεν είναι ξεκάθαρο τι ρόλο παίζει από μόνη της, η αποχή από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος.

Μέχρι σήμερα έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συσχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου ιδιαίτερα του χοντρού εντέρου και του ορθού. Δεν αποκλείεται ότι η μείωση του κόκκινου κρέατος στη διατροφή να έχει ρόλο και στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Επιπρόσθετα η χορτοφαγική διατροφή, πλούσια σε φρούτα, όσπρια και λαχανικά φαίνεται ότι παίζει ουσιαστικό ρόλο για την πρόληψη πολλών ασθενειών του καρδιαγγειακού συστήματος και μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαφόρων καρκίνων συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Διατροφή και καρκίνος

    Καρκίνος μαστού
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Lifelong vegetarianism and risk of breast cancer: A population-based case-control study among South Asian migrant women living in England, International Journal of Cancer , 2002;99:238-244, 10 Μαίου 2002.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault