• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Το υπερβολικά καλοψημένο ή καβουρδισμένο κρέας όταν καταναλώνεται συχνά σχετίζεται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Το πολύ καλοψημένο κρέας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.
Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά κρέας, ιδιαίτερα κρέας που είναι πολύ καλοψημένο ή ψημένο σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος σε άτομα με ορισμένες γενετικές διαφοροποιήσεις στο DNA τους, δηλαδή άτομα με μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα γονίδια τους.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από έρευνα διάρκειας 12 ετών που έγινε στο γνωστό αντικαρκινικό κέντρο M. D. Anderson Cancer Center του πανεπιστημίου του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση της κατανάλωσης κρέατος, του κίνδυνου προσβολής από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και διαφορών σε ορισμένα γονίδια.

Είναι γνωστό ότι στο κρέας που ψήνεται σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατόν να δημιουργούνται οι χημικές ενώσεις με την ονομασία ετεροκυκλικές αμίνες. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί 17 διαφορετικές ουσίες αυτής της κατηγορίας οι οποίες συμβάλλουν στη γένεση καρκίνου.

Οι ετεροκυκλικές αμίνες σχηματίζονται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αμινοξέων των πρωτεϊνών και της κρεατίνης σε ψηλές θερμοκρασίες. Τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες ενώ η η κρεατίνη είναι χημική ουσία που αποθηκεύεται στους μυς. Το κρέας από μυς όπως το βοδινό, το χοιρινό, το ψάρι και τα πουλερικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και κρεατίνη  

Στην έρευνα συμμετείχαν 884 ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης και 878 άτομα που δεν είχαν καρκίνο. Με βάση τυποποιημένο ερωτηματολόγιο από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες του κάθε συμμετέχοντα.

Μετά κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες, αρχίζοντας με αυτούς που είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μέχρι αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Τα ευρήματα ήταν τα ακόλουθα:

  1. Τα άτομα από την ομάδα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είχε σχεδόν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης από ότι τα άτομα της ομάδας που έτρωγαν μόνο λίγο κόκκινο κρέας
     
  2. Ειδικά η κατανάλωση βοδινού στεκιού, χοιρινής κοτολέτας και μπέικον αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ακόμη και η κατανάλωση τηγανισμένου κρέατος πουλερικών και ψαριού αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο της ουροδόχου κύστης
     
  3. Πολύ μεγάλη σημασία στο βαθμό κινδύνου για πρόκληση του εν λόγω καρκίνου βρέθηκε να έχει το πόσο καλοψημένο ήταν το κρέας. Τα άτομα των οποίων η διατροφή περιείχε πολύ καλοψημένο κρέας είχαν διπλάσιες πιθανότητες για καρκίνο της ουροδόχου κύστης από ότι τα άτομα που προτιμούσαν το κρέας ψημένο με το μέσα ωμό
     
  4. Σε μια επί μέρους ανάλυση 177 ατόμων με καρκίνο ουροδόχου κύστης και 306 ατόμων χωρίς καρκίνο, βρέθηκε ότι εκείνοι που είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη 3 συγκεκριμένων ετεροκυκλικών αμινών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για τον εν λόγω καρκίνο από ότι τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη των ετεροκυκλικών αμινών
     
  5. Προχωρώντας την έρευνα ένα βήμα περισσότερο, οι ερευνητές εξέτασαν εάν υπήρχε σχέση μεταξύ των γονιδίων και μεγαλύτερης ευαισθησίας στην καρκινογόνο δράση των ετεροκυκλικών αμινών. Βρήκαν ότι αριθμός γενετικών διαφοροποιήσεων του DNA όταν συνδυάζονταν με αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξαναν σχεδόν κατά 5 φορές τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Οι ερευνητές από το Τέξας δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τους, ενισχύουν τις αποδείξεις για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου.

Αναφέρουν επίσης ότι ενισχύθηκαν οι υποψίες τους ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, ιδιαίτερα πολύ καλοψημένο κρέας τηγανητό ή στα κάρβουνα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Επιπλέον διαπίστωσαν ότι άτομα με ορισμένες διαφοροποιήσεις των γονιδίων τους, είναι πιο ευαίσθητα στην καρκινογόνο δράση των ετεροκυκλικών αμινών.

Πρόκειται πράγματι για ακόμη ένα βήμα για την καλύτερη αναγνώριση και κατανόηση των παραγόντων που έχουν σχέση με τη διατροφή, το περιβάλλον και το DNA οι οποίοι σχετίζονται με την πρόκληση καρκίνου.

Η δυναμική αυτή διαδικασία κατανόησης της πρόκλησης του καρκίνου θα συμβάλει στην αποτελεσματική πρόληψη και συνολική αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου.      

 

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Διατροφή και καρκίνος

    Καρκίνος ουροδόχου κύστης

    Καρκινογόνοι παράγοντες
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    American Association for Cancer Research, 2010, 101st Annual Meeting, Απρίλιος 2010

    M. D. Anderson Cancer Center, University of Texas

    National Cancer Institute

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault