• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Καρκίνος στομαχιού, παγκρέατος, ήπατος, παχέος εντέρου και ο ρόλος της σωματικής άσκησης

Η σωματική άσκηση φαίνεται να είναι επωφελής για την πρόληψη του καρκίνου.
Η τακτική σωματική άσκηση και η συνολική καθημερινή σωματική δραστηριότητα στο σπίτι, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο και στο σπορ, σχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η μείωση του κινδύνου για καρκίνο εξαιτίας της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας είναι πιο εμφανής στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Στους άνδρες η τακτική άσκηση του σώματος λόγω εργασίας, σπορ ή άλλης δραστηριότητας σχετίζεται ιδιαίτερα με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος και του παχέος εντέρου. Στις γυναίκες παρατηρείται ιδιαίτερα συσχέτιση με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του στομαχιού.

Η σωματική άσκηση φαίνεται να είναι επωφελής για την πρόληψη του καρκίνου. Η άσκηση μπορεί να βοηθά εναντίον του καρκίνου με διάφορους μηχανισμούς όπως:

  1. Έλεγχος και ρύθμιση του ποσοστού λίπους του ανθρώπινου σώματος
     
  2. Ευεργετική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού των ανθρώπων
     
  3. Διαφοροποίηση του επιπέδου διαφόρων ορμονών στο αίμα (ορμόνες του σεξ, παράγοντες αναπτύξεως ανάλογοι της ινσουλίνης) που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξάπλωση διαφόρων μορφών καρκίνου

Στο ανοσοποιητικό σύστημα βασίζεται η άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού εναντίον των μολύνσεων. Παράλληλα όμως το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων που μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή κάπου στο ανθρώπινο σώμα.

Ασθενείς που έχουν εκ γενετής ή επίκτητες ανωμαλίες και ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος (συγγενείς ανοσοανεπάρκειες, AIDS), έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από διάφορες μορφές καρκίνου συγκριτικά με άλλους ανθρώπους χωρίς ανεπάρκειες του συστήματος άμυνας του οργανισμού τους.

Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ της αυξημένης σωματικής άσκησης και διαφόρων μορφών καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες, προκύπτουν από μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία σε περίπου 80.000 ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 74 ετών και που διήρκεσε από το 1994 έως το 2004.

Η ανάγκη για τη διεξαγωγή της μακροχρόνιας αυτής έρευνας προέκυψε από τη διαπίστωση ότι ο βαθμός επίδρασης της συνολικής σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο προσβολής των ανθρώπων από καρκίνο δεν έχει ακόμη γίνει ικανοποιητικά κατανοητός. Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο εμφανής όσον αφορά στους πληθυσμούς μη Δυτικών χωρών όπως η Ιαπωνία όπου οι άνθρωποι είναι συχνότερα λιγνοί παρά παχύσαρκοι.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες δεν εξέτασαν μόνο τη σωματική άσκηση που έκαναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου τους χρόνου αλλά το σύνολο του χρόνου που διέθεταν για περπάτημα, εργασίες του σπιτιού και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που απαιτούσε σωματική προσπάθεια.

Συνοπτικά, οι πλέον σωματικά ενεργοί άνδρες είχαν κατά μέσο όρο 13% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο σε σύγκριση με τους λιγότερο ενεργούς άνδρες που είχαν καθιστική ζωή. Στις γυναίκες το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 16%. 

Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι είναι η συνολική καθημερινή δραστηριότητα και όχι μόνο ο χρόνος που αφιερώνουν για σωματική άσκηση που έχει ευεργετικές επιδράσεις για την πρόληψη του καρκίνου σε Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η σχέση σωματικής δραστηριότητας και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο βρέθηκε ισχυρή κυρίως στους λιγνούς Ιάπωνες. Όσο πιο παχύσαρκος ήταν κάποιος τόσο περισσότερο εξασθενούσε η προστατευτική κατά του καρκίνου επίδραση της σωματικής δραστηριότητας.

Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι αναδεικνύονται όλο και περισσότερο στοιχεία που στηρίζουν και τεκμηριώνουν την προληπτική δράση της συνολικής σωματικής δραστηριότητας και άσκησης εναντίον διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ας προσπαθούμε λοιπόν με κάθε τρόπο να κινούμε και να ασκούμε το σώμα μας, να κάνουμε προσπάθειες να περπατούμε περισσότερο, να χρησιμοποιούμε σκάλες αντί του ανελκυστήρα, να αποφεύγουμε ή να περιορίζουμε την καθιστική ζωή με τρόπο τέτοιο που η συνολική μας σωματική δραστηριότητα να αυξάνεται.

Μόνο να κερδίζουμε έχουμε από μια τέτοια νοοτροπία τόσο στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιοπαθειών όσο και για την ψυχική μας διάθεση.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος, γενικά

    Πρόληψη

    Καρκίνος στομάχου

    Αθλητισμός και Υγεία

    Καρκίνος παγκρέατος
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Daily Total Physical Activity Level and Total Cancer Risk in Men and Women: Results from a Large-scale Population-based Cohort Study in Japan, American Journal of Epidemiology, 2008 168: 391-403; doi:10.1093/aje/kwn146, 15 Αυγούστου 2008.

    Cancer Prevention and Education Society

    Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault