• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Λευχαιμία σε βρέφη: Νέα δεδομένα

Οι γονιδιακές μελέτες των λευχαιμιών στα βρέφη έχουν επιτρέψει μια καλύτερη κατανόηση, ταξινόμηση και αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών.
Οι λευχαιμίες είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθειας στα παιδιά. Αποτελούν περίπου το 40% των καρκίνων που εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία.

Εδώ και μερικές δεκαετίες ήταν γνωστό ότι η πρόγνωση για τα παιδιά με λευχαιμία σχετιζόταν με διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων κατά τη διάγνωση και διάφορα άλλα κλινικά χαρακτηριστικά (ύπαρξη όγκου στο μεσοθωράκιο, ηπατοσπληνομεγαλία, διήθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, ανωμαλίες χρωμοσωμάτων και άλλα).

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της γενετικής έχει επιτρέψει μια καλύτερη μελέτη και ταξινόμηση των παιδικών λευχαιμιών. Σε μοριακό επίπεδο, στο DNA, αναγνωρίζονται σήμερα γονιδιακές ανωμαλίες που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για το είδος και το χαρακτήρα μιας κακοήθους νόσου.

Στα βρέφη, δηλαδή στα παιδιά ηλικίας από 0 έως 12 μηνών, ήταν γνωστό ότι η πρόγνωση ήταν άσχημη και το ποσοστό επιβίωσης μικρό.

Σήμερα όμως οι λευχαιμίες που παρουσιάζονται στα βρέφη έχουν ταξινομηθεί καλύτερα χάρις στις μοριακές γονιδιακές μελέτες που γίνονται στο επίπεδο του DNA.

Έχει πρόσφατα ανακαλυφθεί και τεκμηριωθεί ότι ορισμένες από τις οξείες λεμφοβλαστικές λευχαιμίες που παρουσιάζονται στα βρέφη έχουν μια συγκεκριμένη γονιδιακή ανωμαλία που εμπλέκει το χρωμόσωμα 11 και το χρωμόσωμα 4.

Η ανωμαλία αυτή δημιουργεί το ογκογονίδιο MLL  (Mixed Lineage Leukemia) το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λευχαιμοποίηση του κυττάρου και τη δημιουργία της λευχαιμίας.

Επιπρόσθετα οι κλινικές θεραπευτικές μελέτες έδειξαν ότι η οξεία λεμφοβλασtική λευχαιμία στα βρέφη που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη του ογκογονιδίου MLL, έχει μια από τις χειρότερες προγνώσεις.
 

Η ομάδα των λευχαιμιών με τα χαρακτηριστικά αυτά εξηγεί την κακή πρόγνωση που είχε διαπιστωθεί ότι είχαν, εδώ και δεκαετίες, τα βρέφη με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν τους γιατρούς στο συμπέρασμα ότι για τις λευχαιμίες που εκδηλώνονται στα βρέφη με την γονιδιακή ανωμαλία MLL, οι θεραπείες οι οποίες πρέπει να δίνονται πρέπει να είναι πολύ πιο επιθετικές.

Για τα παιδιά με μια τέτοια λευχαιμία χρειάζονται περισσότερο εντατικές θεραπείες. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται και η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο δότης μπορεί να είναι ένα ισοσυμβατό αδελφάκι του παιδιού ή ακόμη ένας άλλος μη οικογενειακός δότης.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι οι υπόλοιπες οξείες λεμφοβλαστικές λευχαιμίες που εκδηλώνονται σε βρέφη που δεν παρουσιάζουν τη γονιδιακή ανωμαλία MLL, έχουν μια πρόγνωση ανάλογη με αυτή που βλέπουμε γενικά στα παιδιά με ένα ποσοστό ίασης που ξεπερνά το 70%.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη γενετική και στη μελέτη του DNA, οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των παιδικών λευχαιμιών.

Εκείνο που αναμένουμε είναι, σύντομα η πρόοδος αυτή να επιτρέψει τη δημιουργία εξειδικευμένων γονιδιακών θεραπειών που να είναι περισσότερο αποτελεσματικές, με λιγότερες επιπλοκές που να προσφέρουν ίαση με καλή ποιότητα ζωής σε όλα τα παιδιά που πλήττονται από κακοήθεις νόσους.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Λευχαιμία

    Λευχαιμία παιδιών
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    "MLL translocations specify a distinct gene expression profile that distinguishes a unique leukemia", Nature Genetics, Advance on line publication, 2001; Vol 29, 4 Δεκεμβρίου 2001.

    National Cancer Institute

    Leukaemia & Lymphoma Research

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault