• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Νέο, ελπιδοφόρο φάρμακο εναντίον της οξείας λευχαιμίας

Εργαστηριακός επιστήμονας
Οι οξείες λευχαιμίες είναι κακοήθεις ασθένειες, οι οποίες οφείλονται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό ανώμαλων κυττάρων του μυελού των οστών.

Η ταχύτητα ανάπτυξης τους είναι μεγάλη και γι' αυτό εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, οι οξείες λευχαιμίες οδηγούν πολύ γρήγορα, από μερικές εβδομάδες σε μερικούς μήνες, στο θάνατο.

Οι χρόνιες λευχαιμίες, οφείλονται επίσης στον πολλαπλασιασμό ανώμαλων κυττάρων του αιμοποιητικού συστήματος, όμως η ταχύτητα εξέλιξης τους είναι πολύ πιο αργή. Εάν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα, οδηγούν στο θάνατο σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, που μπορούν να είναι μερικά χρόνια και γι' αυτό το λόγο, ιστορικά έχουν ονομασθεί χρόνιες λευχαιμίες.

Οι οξείες λευχαιμίες αποτελούνται κυρίως από τις οξείες λεμφοβλαστικές λευχαιμίες (που είναι συχνότερες στα παιδιά) και από τις οξείες μυελοβλαστικές λευχαιμίες (που είναι συχνότερες στους ενήλικες).

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών νόσων είναι μόνο η χημειοθεραπεία και η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Και οι δύο μορφές θεραπείας, προκαλούν πολλές επιπλοκές και κινδύνους που αρκετές φορές απειλούν τη ζωή του ασθενούς.

Ο βασικός λόγος των προβλημάτων που προκαλεί η χημειοθεραπεία (πάνω στην οποία στηρίζεται και η μεταμόσχευση μυελού των οστών) είναι ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, προκαλούν βλάβες όχι μόνο στα λευχαιμικά κύτταρα αλλά και και στα υπόλοιπα κύτταρα.

Πολλές φορές μαζί με την υποχώρηση των λευχαιμικών κυττάρων που προκαλεί η χημειοθεραπεία, παρατηρείται παράλληλα και σημαντική τοξικότητα σε ζωτικά όργανα όπως η καρδία, οι πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα, το αιμοποιητικό σύστημα, ο εγκέφαλος και άλλα.

Ένα νέο φάρμακο με την επιστημονική ονομασία CEP-701, έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί από γιατρούς του Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη, εναντίον της οξείας μυελοβλαστικής λευχαιμίας.

Η βασική διαφορά του φαρμάκου αυτού, από τη χημειοθεραπεία είναι ότι έχει επιδράσεις μόνο εναντίον των λευχαιμικών κυττάρων και δεν έχει τοξικότητα για τον υπόλοιπο οργανισμό όπως η χημειοθεραπεία.

Συγκεκριμένα ο τρόπος δράσης του CEP-701 είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν της χημειοθεραπείας. Το φάρμακο αυτό καταστέλλει τη δράση της ανώμαλης πρωτεΐνης που παράγεται από το παθολογικό γονίδιο FLT3, το οποίο υπάρχει σε 41% των ασθενών που πάσχουν από οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία.

Το ανώμαλο ογκογονίδιο FLT3 παράγει μια πρωτείνη που ανήκει στην τάξη της τυροσίνης κινάσης, η οποία προκαλεί τη λευχαιμία. Η καταστολή της δράσης της παθολογικής πρωτεΐνης από το νέο φάρμακο καταστέλλει και τη λευχαιμία.

Πρόκειται για το δεύτερο φάρμακο μέχρι σήμερα το οποίο δρα με τον τρόπο αυτό. Πριν μερικά χρόνια το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία εναντίον της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας ήταν το Gleevec (STI-571) το οποίο καταστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης που παράγεται από το ογκογονίδιο bcr/abl.

Οι νέες αυτές θεραπείες βασίζονται πάνω στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στη μοριακή βιολογία και στη γενετική.

Η αναγνώριση των γονιδίων που προκαλούν μια μορφή λευχαιμίας, επέτρεψε την ανάπτυξη φαρμάκων που εκλεκτικά, χωρίς να επηρεάζουν τον υπόλοιπο οργανισμό, καταστέλλουν τη δράση του συγκεκριμένου ανώμαλου γονιδίου.

Το CEP-701 χρησιμοποιήθηκε πειραματικά σε καλλιέργειες κυττάρων και σε πειραματόζωα. Τώρα διεξάγονται οι πρώτες θεραπευτικές δοκιμές σε ασθενείς με οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι οι ασθενείς με οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία οι οποίοι έχουν το ογκογονίδιο FLT3, έχουν σημαντικά χειρότερη πρόγνωση (10%-20% ίαση) σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έχουν (40%-50% ίαση).

Οι νέες εξελίξεις που βλέπουμε κατά τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία των λευχαιμιών δημιουργούν σημαντική αισιοδοξία για το μέλλον.

Μήπως φτάνουμε στην εποχή όπου η εκλεκτική και στοχευμένη θεραπεία εναντίον κάθε διαφορετικής μορφής καρκίνου ή λευχαιμίας θα μπορεί να εκριζώνει τη νόσο χωρίς να επηρεάζει τον υπόλοιπο οργανισμό και να οδηγεί στην ίαση;

Οι πρώτες ενδείξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του δρόμου και οι θεραπευτικές δοκιμές που εξελίσσονται θα μας δώσουν απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματα.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Λευχαιμία

    Λευχαιμία παιδιών

    Αιματολογία, γενικά
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    A FLT3-targeted tyrosine kinase inhibitor is cytotoxic to leukemia cells in vitro and in vivo, Blood, 2002;99:3885-3891,1 Ιουνίου 2002.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault