• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Μεταμόσχευση για λευχαιμία με μυελό των οστών ή με κύτταρα ομφάλιου λώρου: Ποια η καλύτερη μέθοδος;

Η μεταμόσχευση με κύτταρα ομφάλιου λώρου, μπορεί να προσφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από ότι η μεταμόσχευση με κύτταρα μυελού οστών από συμβατό δότη.
Για τη θεραπεία της λευχαιμίας, η μεταμόσχευση με βλαστικά κύτταρα από ομφάλιο λώρο νεογνού, θεωρείται ως μία αποδεκτή εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμβατός δότης που είναι σε θέση να προσφέρει αρχέγονα, πολυδύναμα κύτταρα του μυελού των οστών για τη μεταμόσχευση.

Παρά το γεγονός αυτό, τα αρχέγονα, πολυδύναμα κύτταρα του ομφάλιου λώρου θεωρούνται ως δεύτερη επιλογή. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν εάν οι δύο μέθοδοι έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα όσον αφορά στην επιβίωση των ασθενών.

Για να απαντήσουν στο σημαντικό αυτό ερώτημα, γιατροί από διάφορα νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασαν τα αποτελέσματα σε 503 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών με οξεία λευχαιμία που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση με χρήση αρχέγονων κυττάρων από ομφάλιο λώρο. Τα αποτελέσματα αυτά, συγκρίθηκαν με εκείνα από 282 παιδιά που μεταμοσχεύτηκαν με κύτταρα του μυελού των οστών.

Όλα τα παιδιά με λευχαιμία που μεταμοσχεύτηκαν, πήραν είτε μόσχευμα μυελού από μη συγγενή πλήρως ή μερικώς συμβατό δότη, είτε μόσχευμα κυττάρων ομφάλιου λώρου που ήταν μερικώς ή πλήρως συμβατό.

Η ανάλυση των ευρημάτων, μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες:
  1. Η μεταμόσχευση με κύτταρα ομφάλιου λώρου, μπορεί να προσφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από ότι η μεταμόσχευση με κύτταρα μυελού οστών από συμβατό δότη
     
  2. Οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν με μερικώς συμβατά μοσχεύματα κυττάρων ομφάλιου λώρου, είχαν εξίσου καλά αποτελέσματα επιβίωσης των ασθενών όσο και οι μεταμοσχεύσεις με πλήρως συμβατούς δότες μυελού οστών. Όμως αυτό ίσχυε για τα μοσχεύματα κυττάρων ομφάλιου λώρου που δεν είχαν ασυμβατότητα μεγαλύτερη των δύο αντιγόνων.

    Επίσης για να επιτευχθούν τα εξίσου καλά αποτελέσματα, έπρεπε να υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός αρχέγονων, πολυδύναμων κυττάρων στο μόσχευμα από ομφάλιο λώρο
     
  3. Τα παιδιά με λευχαιμία που μεταμοσχεύτηκαν με πλήρως συμβατό μόσχευμα κυττάρων ομφάλιου λώρου, είχαν 20% ψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από παιδιά που μεταμοσχεύτηκαν με πλήρως συμβατό μόσχευμα μυελού οστών. Το εύρημα αυτό σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των πλήρως συμβατών μεταμοσχεύσεων με κύτταρα του ομφάλιου λώρου ήταν μικρός
     
  4. Στις μεταμοσχεύσεις με κύτταρα ομφάλιου λώρου, απαιτείτο περισσότερος χρόνος για να δημιουργηθεί και να λειτουργεί κανονικά ο νέος μυελός στον λευχαιμικό ασθενή. Όμως ο κίνδυνος της νόσου του δότη κατά του ξενιστή, ήταν χαμηλότερος. Η επιπλοκή αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο ιδιαίτερα όταν υπάρχει ασυμβατότητα ασθενούς και μοσχεύματος
     
  5. Το ποσοστό των υποτροπών της λευχαιμίας μετά από μερικώς συμβατή μεταμόσχευση με βλαστικά κύτταρα ομφάλιου λώρου, ήταν χαμηλότερο
     
  6. Η επιβίωση των ασθενών μετά από μεταμόσχευση με κύτταρα του ομφάλιου λώρου ήταν καλύτερη στις περιπτώσεις με μεγαλύτερο αριθμό αρχέγονων κυττάρων στο μόσχευμα επιπρόσθετα από τον καλό βαθμό συμβατότητας του μοσχεύματος ομφάλιου λώρου από μη συγγενή δότη 

Βλέπουμε ότι τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου για μεταμόσχευση σε λευχαιμίες, μπορεί να μη θεωρούνται πλέον ως η δεύτερη επιλογή. Το γεγονός μάλιστα ότι τα κύτταρα ομφάλιου λώρου υπάρχουν αποθηκευμένα σε ειδικές τράπεζες φύλαξης σε διάφορες χώρες του κόσμου, τα καθιστά διαθέσιμα για μεταμόσχευση στους ασθενείς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Είναι γεγονός ότι σήμερα οι ασθενείς με λευχαιμία, όταν χρειάζονται μεταμόσχευση μπορεί κάποτε να αναμένουν πολλούς μήνες μέχρις ότου να βρεθεί ο κατάλληλος ιστοσυμβατός δότης. Η αναμονή αυτή, πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λευχαιμία τους, η οποία μπορεί στο διάστημα αυτό να παρουσιάσει υποτροπή.

Για πρώτη φορά διαφαίνεται ότι ο χρόνος στον οποίο θα γίνει η μεταμόσχευση θα καθορίζεται από τις ανάγκες του ασθενούς και όχι από την ύπαρξη ή όχι συμβατού δότη.

Ωστόσο για να προσφέρεται αυτή η επιλογή σε όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς με λευχαιμία, παιδιά ή ενήλικες, είναι απαραίτητο να υπάρχουν αποθηκευμένα ικανοποιητικός αριθμός μοσχευμάτων από κύτταρα του ομφάλιου λώρου. Επίσης τα εν λόγω μοσχεύματα πρέπει να περιέχουν αρκετή ποσότητα αρχέγονων κύτταρων για να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία του μοσχεύματος.

Ουσιαστικά, είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις και άλλοι αρμόδιοι οργανισμοί, να επενδύουν στη δημιουργία και συντήρηση όσο το δυνατό μεγαλύτερων τραπεζών που θα συλλέγουν και αποθηκεύουν κύτταρα ομφάλιου λώρου με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Όσο περισσότερα τέτοια μοσχεύματα θα υπάρχουν, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες ανεύρεσης συμβατών ή μερικώς συμβατών (με 1 ή 2 αντιγόνα ασυμβατότητα στο σύστημα HLA) μοσχευμάτων από βλαστικά κύτταρα ομφάλιου λώρου για ασθενείς διαφόρων εθνικών και φυλετικών προελεύσεων.

Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι οι μεταμοσχεύσεις σε παιδιά με οξεία λευχαιμία, μπορούν να γίνονται με ψηλά ποσοστά επιτυχίας, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα ομφάλιου λώρου τα οποία μπορεί να προέρχονται από μη συγγενή δότη και να είναι πλήρως συμβατά ή να έχουν μερική ασυμβατότητα σε ένα ή δύο αντιγόνα στο σύστημα HLA.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Λεμφώματα παιδιών

    Μεταμόσχευση μυελού των οστών

    Λεμφώματα ενηλίκων

    Λευχαιμία

    Αιματολογία, γενικά
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Outcomes of transplantation of unrelated donor umbilical cord blood and bone marrow in children with acute leukaemia: a comparison study, The Lancet, 2007;369:1947-1954, 9 Ιουνίου 2007.

    Leukaemia & Lymphoma Research

    Leukemia & Lymphoma Society

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault